سلام به همه ی داوطلب های کنکور عزیز. در این مقاله از وبسایت سلام البرز میخواهییم درباره ی یک اصل مهم و گام مهم یعنی؛ نحوه ی برنامه ریزی برای کنکور، صحبت کنیم. با شروع سال تحصیلی جدید شما داوطلب های کنکور سراسری باید راجع به برنامه ریزی کنکور یک فکر جدی، داشته باشید. اینکه چطور شروع کنید و از کجا شروع کنید و اینکه چطور برنامه ریزی کنیم و بازدهی این برنامه کاملا مثبت باشه.
در حقیقت برنامهریزی کنکور یک موضوع تخصصی و حرفه ایه که باید توسط مشاور کنکور با تجربه که با همه موانع ذهنی، روانی، روش های مطالعه، مرور، تست زنی و همچنین برنامه ریزی با زمان بندی اصولی بر اساس وضعیت الان شما تا موقعی که حسابی به درس خوندن عادت کردین، تدوین و برنامه ریزی بشه.
اصول مهم در نحوه برنامه ریزی برای کنکور
برنامهریزی مانند هر کار دیگری، اصول خاص خود را دارد که اگر بر طبق آن اصول پیش نروید، هیچ فایدهای برایتان نخواهد داشت.
مشخص کردن انگیزه
برای شروع می تونید یه قلم و یه دفتر بردارید و اول از همه هدفتون رو بنویسید. اینکه که چقدر دوست دارید بهش برسید و چه اندازه براتون مهمه و برای رسیدن بهش تا چقدر می خواید تلاش کنید. واقعا به خاطر رسیدن به هدفتون از چه چیزهایی حاضرید بگذرید. در مسیر کنکور، برنامهریزی درسی دقیقا نقش یک نقشهراه را دارد؛ یعنی به شما کمک میکند جزئیات مسیر را بدانید، کی درس بخوانید، کی مرور کنید، کی آزمون دهید، با چه ترتیبی درسها را بخوانید، در هر روز چه درسهایی بخوانید و … .
تعیین حجم هر درس در برنامهریزی
دومین عامل مهم در نوشتن بهترین برنامهریزی درسی برای کنکور، تعین حجم دروس و یا همان دستهبندی دروس براساس حجمی است که دارند. اگر دقت کنید الان در حال ساختن یک ساختار منظم برای دروس خود هستیم و باور کنید برنامههایی که خودم هم مینویسم براساس همین پارامترها تنظیم خواهد شد. در این بخش باید دروس را بهترتیب دستهبندی کنیم یعنی از بیشترین حجم به کمترین حجم. به عنوان مثال در دروس عمومی ترتیب حجم بهصورت زیر خواهد شد:
ادبیات
دین و زندگی
عربی
زبان
بین ادبیات و دین و زندگی شاید بتوان ترتیب را جابهجا کرد و این صرفا یک ترتیب پیشنهادی است؛ برای دروس اختصاصی هم دقیقا به همین سبک پیش بروید و دقت کنید از لحاظ تعداد فصل نباید دروس را براساس حجم دستهبندی کنید؛ مثلا کل شیمی کنکور 10 فصل است و فیزیک کنکور 11 فصل، اما حجم مطالب شیمی از فیزیک بیشتر است. پس به این مورد هم دقت کنید. تا به اینجا دو قدم مهم در آموزش برنامهریزی کنکور را بررسی کردیم و بدانید هرچهقدر جلوتر برویم کار آسانتر خواهد شد.
ساخت جدول برنامه ریزی درسی
قدم اول ساخت یک جدول برنامه ریزی درسی کنکور همانند جدول برنامه ریزی درسی نفرات برتر کنکور است. کارتان در این مرحله بسیار ساده است. فقط کافیست یک جدول برنامهریزی کنکور با مشخصات زیر برای خود بسازید فایل آن را چاپ کنید که ترجیحا اگر کار با فتوشاپ و یا ورد یا سایر نرمافزارهای گرافیکی را بلد هستید توصیه میکنم با سلیقه خودتان برنامه جدول برنامه ریزی درسی بسازید و هرجور که دوست دارید آن را تزئین کنید. اما در ساخت جدول برنامه ریزی برای کنکور باید چه چیزهایی بنویسیم؟
- ستون اول: بهتر است در ستون اول روزهای هفته را بنویسید.
- ردیف اول: در ردیف اول هم اسم درسهایی که برای کنکور دارد را یادداشت کنید.
شاید باور نکنید ولی نه نیازی به دانلود جدول برنامه ریزی کنکور دارید نه نیازی به خرید نمونه جدول برنامهریزی کنکور دارید. فقط کافیست یک جدول بسازید و دو فاکتور بالا را در آن لحاظ کنید. اما یک نکته مهم، سعی کنید در انتهای جدول یک محل خالی برای نوشتن گزارشی از وضعیت خود قرار بدهید و آن را پر کنید که بدانید دقیقا آن هفته وضعیت شما چگونه بوده. با ساخت این جدول برنامهریزی زیر هر درس جلساتی که باید در هر روز مطالعه کنید تعین شده و در این خانهها حجم مباحثی که باید بخوانید را وارد کنید.
استراحت کنید!
یکی از مهمترین نکات، در نحوه برنامه ریزی برای کنکور، استراحت است.
بعد از ۴۵ دقیقه تا یک ساعت مطالعه بی وقفه، حتما استراحت کوتاهی در حد ۱۵-۱۰ دقیقه داشته باشید. البته میتوانید هر ۱۵ دقیقه مطالعه هم استراحتی در حد ۲-۱ دقیقه داشته باشید. این کار، باعث میشود که نفسی تازه کنید و روحیه بگیرید. حتما در نظر داشته باشید که سر ساعت استراحت رو تمام کنید و هر زمان استراحت تمام شد، در لحظه برگردید پای مطالعه .
ضرایب دروس کنکور و اهمیت آنها در برنامه ریزی کنکور
خیلی خلاصه بگیم ضریب یعنی هر درس چقدر تو کنکور اهمیت داره؛ هر درسی که ضریب بیشتری داره، باید ساعت مطالعه بیشتری بهش اختصاص داد.
بعد از حذف دروس عمومی از کنکور سراسری، شما فقط با دروس اختصاصی در کنکور سرو کار دارید و دروس عمومی فقط در امتحاناتی که به صورت نهایی کشوری برگزار میشن اهمیت پیدا میکنن، امتحانات نهایی جدای از کنکور در قبولی شما در کنکور تاثیر گذار هستن هر درس در امتحانات نهایی ضریب خاص خودش رو داره. اما در مورد کنکور دیگه زیرگروه های مختلف وجود ندارن و هر رشته فقط ضریب بندی دروس مختلف داره؛ که طبق آخرین آپدیت ما براتون داخل جداول زیر آوردیم:
ضرایب دروس تخصصی رشته ریاضی:
ضرایب دروس تخصصی رشته تجربی:
ضرایب دروس تخصصی رشته انسانی:
مشخص کردن تست در برنامه کنکوری
خوشبختانه اکثر کتابای توی بازار اینجوری هستن که یه درسنامه دارن و بعدش کلی تست. درمورد اون درسنامه پس این تستها به عنوان تست آموزشی تلقی میشه و حتما حواست باشه که موقع تست زدن مارک دار کنی تست ها رو.
از کدوم کتاب تست آموزشی بزنیم؟
با هرکتابی که راحتین و احساس می کنید به پیشرفت تون کمک می کنه میتونید ازش استفاده کنید. اینکه تست آموزشی شما رو برای رسیدن به 50 الی 60 درصد آماده می کنه، خیلی کم پیش میاد که یه دانش اموز فقط با تست آموزشی به درصدای بالا خودش رو برسونه.
تست زماندار یا سرعتی در برنامه ریزی کنکور چیست؟
این نوع تست 2 تا مزیت داره، یکی اینکه به شما کمک می کنه باهاش مرور انجام بدید، دوم اینکه باعث میشه تو شرایط آزمون باشید و قبل از اینکه برید سر جلسه، اون استرس رو تجربه کرده باشید.
چطوری از تست زماندار استفاده کنیم؟
بطور مثال شما فصل تابع ریاضی رو قبلا خوندی و ازش نزدیک 300 تا هم تست آموزشی زدی. حالا میخوای اونو برای آزمون دوباره مرور کنی. بهترین کار اینه که بیای ازش تست زماندار بزنی. قراردادن تست زمان دار توی برنامه مطالعاتی برای کنکور، باعث میشه هم مرور کرده باشی، هم نقاط ضعفت رو بشناسی و هم اینکه برای اون آزمون حسابی آماده بشی.
روزی چند تست توی برنامه خودمون بذاریم؟
تو روزای اول مطالعتون، چون تازه موتورتون روشن شده، نیاز نیست زیاد روی عدد تستاتون وسواس به خرج بدید. همین که شروع کردید خیلی خوبه. اما هرچی جلوتر میرید باید تعداد تستاتون بیاد بالا. پس برای شروع خوبه که توی درسایی مثل ریاضی یا فیزیک تعداد تست آموزشی تون از 20 تا کمتر نشه. اما وقتی وارد دوران جمع بندی و مرور میشید و تستای زماندار می زنید، دیگه نباید تو یک پارت ریاضی کمتر از 40 تا تست بزنید.
وقتی تعداد تست تون میره بالا، این اعتماد به نفس بهتون دست میده که من اون همه تست زدم، اون همه تلاش کردم، پس مطمئنن می تونم و از پسش برمیام. البته حواست باشه که یه شبه نمی تونی تعداد تستاتو بیاری بالا. پله به پله یا به قول معروف استپ بای استپ. روز اول شاید 17 تا تست بزنی. اشکال نداره روز بعد بکنش 20 تا، روز بعد 23 تا و همینجوری کم کم بیارش بالا.
چه زمانی مطالعه کنیم بهتره؟
سوال دیگری که دانشآموزان هنگام برنامه ریزی برای کنکور با آن مواجه میشوند این است که چه زمانی باید مطالعه کنند. در پاسخ به این سوال ممکن است یکسری جملهی کلیشهای مانند اینکه صبح قدرت یادگیری بیشتر است پس صبحها دروس سخت را مطالعه کنید را بشنوید.
اما باید گفت این موضوع درست نیست. هر فرد ساعت بیولوژیک مخصوص به خودش را دارد، یعنی یکی صبح قدرت یادگیری بالایی دارد یکی ظهر و یکی شب!
پس نمیتوان یک نسخه واحد برای تمام افراد پیچید، خود شما نیز بعد یک مدت متوجه خواهید شد که چه ساعاتی از روز قدرت یادگیری بیشتری دارید و میتوانید پس از آن این موضوع را در تنظیم برنامه ریزی اصولی برای کنکور خود لحاظ کنید. اما نکتهای وجود دارد که باید به آن اشاره کرد.
بسیاری از دانشآموزان ترجیح میدهند که شبها وقتی آرامش وجود دارد مطالعه داشته باشند و پس از مدتی دچار شب بیداری میشوند؛ اما کنکور صبح برگزار میشود و اگر شما یک سال تمام شبها بیدار بمانید قطعا روز کنکور اذیت خواهید شد.
به همین دلیل توصیه میشود برنامه ریزی تست زنی کنکور را به گونهای انجام دهید که به خواب شبتان لطمهای وارد نشود.
کلام آخر
در آخر باید گفت نکته ی مهم اینه که هیچ وقت خودتون رو با همکلاسی ها یا کنکوری های اطرافیانتون مقایسه نکنید. می تونید از رتبه های برتر سال قبل انگیزه بگیرید اما مقایسه نه. روش بهتر اینه که پایان هر هفته و یا هر ماه خودتون رو با هفته ی قبل یا ماه قبل خودتون، مقایسه کنید.
بپرسید که چقدر طبق برنامه پیش رفتید. چقدر تونستید زمان های نوشته شده رو رعایت کنید. چند بار به بهونه های مختلف از تلفن همراه تون استفاده کردید. جواب این سوال ها رو صادقانه بنویسید و در آخر ببینید که از عملکردتون راضی هستید یا نه؟!